ВИДЕО | Рангеловиќ: Национален консензус е најмоќното оружје

Во овие моменти најважно е македонската јавност да знае дека европската иницијатива преку португалската дипломатија не нуди конкретно решение на спорот со Бугарија, туку би понудиле некаков патоказ, платформа или методологи преку кој би се решиол спорот со Бугарија. Наивно е да иочекуваме суштинско решение, смета дека во моментов ЕУ гледа како да го зацврсти легитимитетот и кредибилитетот на копенагеншките критериуми, бидејќи очигледно е дека оваа небулозна софиска критерија се зацврстува како импозантно нешто на овие простори и затоа сметам дека треба да очекуваме дека доколку дојде до некаква деблокада преку португалската инцијатива тоа не би било решение, туку некаков патоказ, односно да се сведе на рамките на билатералата, значи билатерално да се решава, а европскиот пат не би бил загрозен, изјави во „Утрински брифинг“ аналитичарот Иво Рангеловиќ.

– 22 јуни е Советот на општи работи на лидерите на земјите членки, но неколку дена пред тоа се решаваат контурите што ќе биде разгооварано и решено на тој Совет. Сметам дека периодот е краток, надеж постои, но и ова е нешто, има позитивни искри од бугарската страна, па да се надеваме дека овој почеток наговестува нешто позитивно, додава Рангеловиќ.

Целиот разговор погледенте го во видеото.

Видео на денот