ВИДЕО: Поранешниот претседател на Авганистан ги нарече талибанците „свои браќа“

Хамид Карзаи
Поранешниот претседател на Авганистан, Хамид Карзаи/ Фото Youtube Screenshot BBC

Поранешниот претседател на Авганистан Хамид Карзаи ги нарече талибанците „негови браќа“, велејќи дека остварил продуктивни средби со новите власти на земјата и разговарал за прашањата со кои се соочува земјата.

„Ги гледам талибанците како браќа, како и сите други Авганистанци“, изјави тој за Би-Би-Си во ексклузивно интервју.

Ова е наша земја, оваа земја ни припаѓа нам, затоа ние сме нејзини синови и не треба да си одиме. Треба да останеме овде, да се обединиме и да бидеме подобри. И би ги замолил сите оние Авганистанци кои ја напуштија земјата да се вратат и да ја изградат, вели тој.

Карзаи рече дека за време на неговиот мандат ги нарекувал браќа и „со истата цел и идеја во мојата глава, сè уште ги нарекувам браќа“.

Тој ја истакна потребата да се формира инклузивна влада во земја разурната од војна преку политички процес кој треба да биде прифатлив за сите Авганистанци.

„Да, ова е ваша земја, ајде да ја изградиме заедно; ајде да работиме заедно… Имав средби со нив (талибанците) и кои беа разумни и многу добри за многу прашања како што се враќањето на жените и девојчињата на училиште и на работа. , државното знаме на Авганистан, рече тој.

На прашањето на Би-Би-Си кога девојките и жените ќе можат да се вратат на образование и работа, тој рече дека разговарал за тоа и дека талибанците се согласиле да ги вратат во најбрзо време.

„Излезете, учете и бидете храбри… ние ќе се погрижиме да научите и тоа ќе се случи“, рече Карзаи во пораката до младите девојки кои останаа дома затоа што не им беше дозволено да одат на училиште.

Тој, исто така, ја повика меѓународната заедница, особено САД и Џо Бајден, да помогнат во обновата на земјата разурната од војна и рече дека „мора да работи со талибанците, тие се владата денес“.

„Помогнете му на Авганистан да закрепне, да ги залечи раните што му се нанесени. Авганистан беше бомбардиран во име на борбата против талибанците. Нашите села беа бомбардирани, семејствата беа уништени и децата беа убиени. Сите ние страдавме и тоа е страдање на сите Авганистанци“, рече тој.

Видео на денот