ВИДЕО: Откриле како да крадат струја, а подоцна развиле шема и украле 320.000 евра

Далновод / Фото: EPA

Измамниците од Украина сфатиле како да измамат електрично броило за струја и да платат помалку за струја. Петмина „пронаоѓачи“ од реките Днепар развиле шема преку која украле околу 10 милиони гривни (320.000 евра ), но долго време не се радувале бидејќи полицијата брзо ги уапсила.

На интернет продавале домашни уреди кои би можеле да ја намалат потрошувачката на струја на броилото. Луѓето почнале да се грабаат по оваа направа, а полицијата открила дека такви уреди се купуваат низ целата земја.

Само при претресот полицијата пронашла илјадници готови комплети со домашни уреди подготвени за продажба. На приведените измамници сега им се заканува затворска казна до шест години.

Видео на денот