ВИДЕО | Новаковски: Менаџирањето на ДИК во последните изборни циклуси е единствен проблем во изборниот процес

Александар Новаковски / Утрински брифинг

 -Од 2006 се донесе согласност од сите партии, се донесе изборниот законик кој се кодифицира и со тоа беше нагласена професионалицаија, се направи јавен оглас и избор од 7 члена и ги спроведе парламентарнит избори 2006. Согласно тој Изборен закон целта беше ДИК да се професионализира и да се оди со тек на време кон конкретна професионализација, изјави за Утрински брифинг поранешниот претседател на Државната изборна комисија, Александар Новаковски.

-Кога ќе завршат изборите се забораваат сите пропусти, а треба да сфатиме дека изборите во една држава како нашата, која може сега смета дека има големо демократско искуство, генерално и не е толку долго време да се изгради еден систем, вели тој.

-Проблемот кој мене многу ме загрижува е што секој состав на ДИК се оочува со се поголем број на проблеми, додаде Новаковски.

Целиот разговор погледенте го во видеото