12 C
Скопје

ВИДЕО: Нема веќе сертификат за Прва помош без обука и полагање, Црвен крст ги презема возачите во свои раце

Од први февруари обуката за Прва помош која е задолжителен дел од полагањето за возачка дозвола, ќе се одвива единствено во просториите на Црвениот крст на Град Скопје, за разлика од досега кога сертификат за положена прва помош се добиваше и од останати организации.

На иницијатива на Црвениот крст, МВР направи измени и дополнувања во делот на обуките за прва помош за возачи во Законот за безбедност во сообраќајот. Тој Закон стапи на сила на 28 декември со што Црвениот крст доби овластувања како единствен субјект за давање прва помош за возачи.

Секретарот на Црвениот Крст на Град Скопје, Сузана Тунева Пауновска вели дека ова ќе биде позитивна промена и дека идејата не е да се направи монопол туку да се добие квалитет, а полагачите при стекнување со сертификатот, да имаат основни познавања од прва помош, што не било случај досега, бидејќи се докажале повеќе примери во кои на полагачите за одредена сума им биле давани потребните сертификати, дури и без да ја посетат обуката.

Прочитајте и...  Родителите на исчезнатите млади момчиња апелираат до Вучиќ да не објавува фотографии и снимки од монструозните убиства на кланот на Веља Невоља

-Првата помош е многу важен сегмент и благодарни сме што МВР и Министерството за здравство ги препознаа нашите повици дека мораме да имаме единствен и унифициран пристап во делот на обуката за новите возачи. На први февруари ќе се отвори центарот за обука по прва помош но ние веќе почнавме да работиме по тој систем во веќе постоечките капацитети на Црвениот крст.Сите општински организации на Црвен крст ќе се соединат и граѓаните од сите населби ќе следат обука во „Даре Џамбаз“. Додека кандидатите од останатите градови обуката ќе ја следат во градовите каде што живеат, во простор кој Црвениот крст ќе го определи за таа намена, информира Сузана Тунева Пауновска.

Прочитајте и...  Ново рочиште за „организаторите на 27 април"

Цената за полагање на прва помош ќе биде унифицирана, и ќе изнесува 1.500 денари.

-Центарот ќе работи во две смени, на располагање се 27 предавачи, а обуките ќе се одвиваат на македонски, албански и турски јазик. Доколку има потреба ќе воведеме обука и на ромски јазик. Во Центарот за обука ќе има три предавални и капацитет од 30 лица во ист момент за реализација на обуката, односно 60 лица на дневна основа, кои би посетувале обука во услови на ковид-19 со дадени мерки за заштита ии организирање на обуки, додаде Тунева-Пауновска.

Поврзани вести

Нови 473 пациенти во Федерацијата БиХ и 21 починат пациент

Слободен печат

Изградбата се коси со препораките на УНЕСКО за Охрид

Минатата година БДП со стапка од минус 4,5 отсто

Слободен печат

Компаниите може да аплицираат за февруарска помош за плати цел март

Слободен печат

ВИДЕО: Со смарт клупи и зеленило ќе се подига еколошката свест на младите

Филипче со двојна контрола врз издадените лекови

Слободен печат

Остави Коментар