ВИДЕО: Најстариот рекорд на Олимписките игри е поставен во 1968 година во Мексико сити

Фото: EPA-EFE/Javier Etxezarreta

Покрај борбата за медал и фактот дека тие ги претставуваат своите земји на Игрите, спортистите низ целиот свет се борат и за рекорди. Секако, само мал дел од вкупниот број на сите натпреварувачи имаат можност и шанси да бидат близу до рекордот со рекорд во нивниот спорт и дисциплина.

На пример, спортисти од 206 земји ќе се натпреваруваат во Токио, ќе ги има над 11.000 на 339 настани во 33 спортови и 50 дисциплини! Само најдобрите ќе можат да го соборат рекордот. Затоа, логично е дека некои од нив стојат ненадминати подолго време.

Официјално, најстариот рекорд на Олимписките игри е рекордот кој го постави Американецот, Боб Бимон, во скок во далечина во 1968 година во Мексико сити.

Со скок од 8,90 метри, Бимон влезе во историјата, соборувајќи го претходниот најдобар резултат кој го имаше Џеси Овенс, и веќе 53 години никој не може да го надмине тој резултат. Навистина импресивно.

Најстарите рекорди на Олимписките игри –

1. Боб Бимон (САД), скок во далечина: 8,90 метри; Мексико сити во 1968 година.

2. Илона Слупианек (Источна Германија), фрлање ѓуле: 22,41 метар; Москва во 1980 година.

3. Милер, Вокл, Ауерсвалд, Гор (Источна Германија), штафета 4 × 100: 41,60 секунди; Москва во 1980 година.

4. Надежда Олизаренко (Советски сојуз), 800 метри: 1:53,43; Москва во 1980 година.

5. Јулиус Каријуки (Кенија), 3.000 метри со пречки: 8:05.51; Сеул во 1988 година.

6. Улг Тимерман (Источна Германија), фрлање на ѓуле: 22,47 метри; Сеул во 1988 година.

7. Сергеј Литвинов (Советски Сојуз), фрлање чекан: 84,80 метри; Сеул во 1988 година.

8. Паула Иван (Романија), 1.500 метри: 3:53,96; Сеул во 1988 година.

9. Флоренс Грифит-Џојнер (САД), 100 метри: 10,62 секунди; Сеул во 1988 година.

10. Флоренс Грифит-Џојнер (САД), 200 метри: 21,34 секунди; Сеул во 1988 година.

Видео на денот