ВИДЕО | Нацевска од НБРСМ: Денарот е стабилен, простор за паника во однос на инфлација не треба да има

Емилија Нацевска, НБРСМ / Утрински брифинг

-Банкарскиот и финансискиот систем е стабилен, тоа е нотирано и од ММФ и од ЕК во последниот извештај за напредокот во земјава. Дилема околу мерките преземени од Централната банка нема. Посебно внимание се обрнува на целокупната, но и на макроекономската стабилност на земјава, изјави во Утрински брифинг вицегувернерот на НБ на РСМ, Емилија Нацевска.

Нашите согледувања за побрзиот раст на цените изминативе два месеци од 2,8 од годишно предвидениот од 2,2 отсто според нас се должи на нарушувањата во глобалните синџири за снабдување и оценките и на експертите од странство е дека ова е состојба од времен карактер, коментира Нацевска.

-Промените на светските цени секако дека ќе влијаат и кај нас бидејќи ние сме земја високозависна од увоз. Поткревањето на цените дома и во случаи каде тоа не е оправдано секако ќе придонесе и за поткревање на инфлацијата, вели Нацевска.

Простор за паника во однос на инфлацијата нема, но треба да се однесуваме одговорно, ова се однесува до сите економски субјекти кои ги креираат цените. Да се избегне создавање на абиент на паника и подгревање на раст на цените, потенцира Нацевска.

Целиот разговор во видеото

Видео на денот