ВИДЕО: Моќниот американски противракетен систем Патриот дојде во Хрватска, еве како дејствува

Ракетен систем Патриот / Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Aмериканскиот систем за противвздушна одбрана, дел од американската 10-та командна ракетна и воздушна одбрана е претставен денеска во касарната „Полковник Мирко Вукушиќ“ во Земуник во рамки на  меѓународната воена вежба „Астрален витез 21 – непосреден одговор“.

Патриот е систем земја-воздух за противракетна одбрана и беше распореден во Република Хрватска за првпат, што е потврда за партнерството меѓу Соединетите држави и Република Хрватска и показател за заедничките напори на земјите-членки на НАТО како одговор на можните закани по безбедноста.

Бригадниот генерал и командант на 10. американска команда за ракетна и противвоздушна одбрана Грегори Брејди изјави дека е среќен што може да остане во Земуник и да го претстави системот што моментално се користи низ целиот свет, вклучително и во неколку земји од НАТО, и особено му се заблагодари на бригадниот генерал Ален Шимуниќ.

“Денес стоиме рамо до рамо и двајцата работиме многу тесно заедно. Ние ги цениме воените вежби како „Астралниот витез 21“ и „Ја браниме Европа 21“ кои се исклучително важни. Во ваквите вежби нашите команданти и армијата работат многу тесно заедно и развиваат заеднички тактики, техники и процедури за да се зајакне целокупната ракетна и противвоздушна одбрана “, рече Брејди.

Командантот на хрватскиот баталјон за набудување и насочување на воздухопловните сили, полковник Крешимир Тафра, рече дека ваквите вежби се исклучителна можност за вежбање на покомплексни и сложени задачи во воздушниот простор со околу 50 авиони во воздухот, известувајќи дека сè поминало добро досега.

Воена вежба „Астрален витез 21“ – Непосреден одговор е дел од групната воена вежба во која ќе учествуваат околу 28.000 војници од 26 европски земји, сите под команда на НАТО и САД.

Хрватската армија учествува тука со Мигови 21, но и со воени бродови.

Вежбата ќе се одржи од 13 до 22 мај во воздушниот простор на северните и јужните јадрански води – Италија, Словенија, Црна Гора, Албанија и Хрватска.

Видео на денот