ВИДЕО | Ковачки смета дека се потребни парламентарни избори, Деспотовски тврди дека СДСМ не бега од соочување

Драган Ковачки и Јован Деспотовски
Драган Ковачки и Јован Деспотовски во емисијата „Клик плус“ / Фото: Скриншот, Јутјуб

Драган Ковачки од ВМРО-ДПМНЕ во своето гостување во дебатната емисија „Клик плус“ на телевизија 21 истакна дека потребни се парламентарни избори.

– Составот на Парламентот, односно составот на пратениците не ја рефлектира волјата на граѓаните на последните избори, затоа бараме брзи предвремени парламентарни избори, посочи Ковачки.

Од друга страна, директорот на ТИРЗ и можен кандидат за лидер на СДСМ, Јован Деспотовски истакна дека СДСМ е сериозна и голема политичка партија, така што предизвик и соочување со политички опоненти не бегале и нема ни да избегаат.

– Сега дали е тоа потребно на државата, тоа е друго прашање. Она што нашиот политички опонент го доживува како успех, може треба да го гледаме малку пореално. Прво, нашиот политички опонент освои помалку гласови на локалните избори во однос на парламентарните избори. Второ, неуспех е и за двете политички партии бидејќи над 150 000 граѓани останаа дома. Тоа значи дека ако сме двете најголеми и најодговорни политички партии во оваа држава, тогаш треба да размислиме како ние придонесовме за таа ситуација и како ќе ги вратиме овие луѓе назад во демократскиот процес, вели Деспотовски.

Видео на денот