ВИДЕО | Калеска-Ванчева: Преку конкретни дела покажавме што значи вистинска заложба за жените во општеството

Снежана Калеска-Ванчева
Фото: СДСМ

Ние треба да го менуваме начинот на размислување, да се бориме против стереотипите, преку образованието, што е клучно, но и да креираме политики, не само на централно ниво, туку и на локално ниво, ако имаме вакви градоначалници ќе имаме вистински политики, а ако имаме други нема да ги имаме вистинските политики, порача претседатеката на Форумот на жени на СДСМ, Снежана Калеска-Ванчева на трибината под мотото „Активни жени – Напредно општество“ во Дојран.

– Изминатите години работевме многу, но и постигнавме многу, СДСМ е партија предвовник на концептот за целосна родова еднаквост, застапеност 50/50, партија која креира и спроведува политики кои значително помагаат во поголемата вклученост на жените во општествениот живот, истакна Калеска-Ванчева.

Таа додаде дека со последните статутарните измени СДСМ стана прва партија во земјава, прва партија во регионот и една од ретките партии во Европа која има целосна родова еднаквост и учество на мажите и жените рамноправно во своите органи и тела на партијата.

– Од 120 членови во новиот Централен одбор 60 се жени, 60 мажи – целосна родова еднаквост. Од 18 члена на Извршниот одбор на СДСМ 9 се жени, истакна Калеска-Ванчева.

Таа нагласи дека преку конкретни дела и политики покажавме што значи вистинска заложба за жените во политиката но и во општеството.

– Веднаш по доаѓањето на власт ја усвоивме Конвенција на Совет на Европа за спречување и борба против насилство врз жените и семејното насилство или позната како Истанбулска конвенција, донесвме национален Национален акциски план за нејзина имплементација, кој забрзано се спроведува донесовме нов закон за прекин на бременоста, со кој ѝ го вративме правото на жената да одлучува за сопственото тело и за сопственото здравје, го донесовме Законот за заштита и спречување на дискриминација, рече Калеска-Ванчева.

Таа нагласи дека СДСМ и Форумот на жени активно работат на обезбедување на услови за подигнување на животниот стандард и финансиската независност на жените, подобрување на условите за работа на жените земјоделки.

 

Видео на денот