22 C
Скопје

ВИДЕО | Јовановиќ: Обврзницата е во вистинско време, но важно е како ќе се троши новата милијарда – можно е догодина економската и финансиската криза да се вкрстат

Според сите економисти, според сите студии и организации најмногу во пандемијата настрадаа оние што се најзагрозени, најслабите, најранливите. Тоа се посиромашните луѓе, тоа се жените и, помладите категории на луѓе. Оваа криза некои економисти ја наеркуваат „К“ криза, односно криза во облик на буквата „К“. За едни работите одат нагоре, за другите надоле. Оние за кои работите одат нагоре се богатите. Знаеме дека најбогатите луѓе се збогатија за време на оваа пандемија. Најбогатите 10 луѓе се збогатија за 500 милијарди долари во времен на оваа пандемија, додека од друга страна 100 милиони луѓе запднаа во тешка сиромаштија, изјави во Утрински брифинг, проф. д-р Бранимир Јовановиќ од Виенскиот институт за меѓународни економски студии.

-Правевме студија за тоа каква е состојбата во Македонија, какви се редистрибутнивните ефекти на пандемијата. Она што е за очекување и се потврдува во податоците. Ако кажеме дека доходот на сите луѓе паднал 4,5 % паднал може и не е страшно, но се забележува дека доходот на посиромашните паднат е за 8%. Се потврдува со податоците дека жените повеќе страдале во пандемијата. Доходот на младите во просек е намален за високи 11 проценти, вели Јовановиќ.

-Јас оваа Влада постојано ја критикувам во поглед на економските политики, но во врска со еврообврзницата ќе ја пофалам. Оваа камата што се доби е навистина добра. Има едно непишано правило – ако каматната стапка на јавниот долг е пониска од стапката на раст на БДП тоа е добро, долгот ќе се намалува. Очекувањата се дека оваа година БДП ќе порасне за повеќе од 2%, што значи дека оваа камата од 1.6% нема да го зголеми јавниот долг.

Целото интервју погледнете го во видеото:

 

Поврзани вести

ДКСК: Најмногу пријави за непотизам, кронизам, клиентелизам и партиска поврзаност

Слободен печат

Заев за средбата Пендаровски – Мицкоски: Поборник сум за дијалог, од средбата нема зијан, само добивка

Слободен печат

Меѓаши: Добиваме дојави дека средношколците кои ја бојкотираат наставата се уценувани, загрозено нивното психо-физичкото здравје

Слободен печат

Родителите со ултиматум до МОН: Ако не ни одговорат до понеделник, одиме на протест

Михаило Донев

Ахмети се вакцинирал, Села е во пост-ковид период

Дестан Јонузи

Заев: Општинските власти да направат напори за отворање регионални центри за да се доближи местото на вакцинирање до граѓаните

Слободен печат

Остави Коментар