ВИДЕО: Интересен документарец открива зошто Србите го обожуваат Путин

Документарец за српското село Путиново и за српско руските односи/Фото: Скриншот/Н1

На белградската телевизија N1 е објавен документарниот филм „Пријателка“ кој се занимава со односите меѓу Србија и Русија, чиј автор е новинарот Адам Сантовац.

Темата не може да биде поактуелна со оглед на тоа што Србија заедно со Белорусија е единствената европска земја која не воведе санкции кон Русија поради нејзината агресија врз Украина.

„Што се крие зад љубовта на граѓаните на Србија кон Русија? Срце или ум, мит или факти? Дали Русија е пријател и брат на Србија или двете земји се само партнери? Документарниот филм „Пријателка“ ги анализира односите меѓу Србија и Русија од официјалното воспоставување на дипломатските односи во 19 век“, се наведува во најавата за овој документарен филм.

На овие прашања одговараат историчарите Славенко Терзиќ, Слободан Марковиќ, Миливој Бешлин, Ања Вулиќ, археологот Милош Јуришиќ, Раша Недељков, како и мештаните на Путинов, село во општина Медвеѓа.

Како селото во јужна Србија одлучи да се именува по Владимир Путин?

На почетокот на документарецот Сантовац оди во Путиново во јужна Србија, кое до 2014 година се викаше Аџинци.

„Бидејќи Путиново е подобро, така нека биде. Зашто… Аџија некогаш бил од Албанија, а се закануваат дека ќе ни земат се“, објасни Милица Петрушиќ, жителка на селото, која за Путин вели дека е „голем владетел“.

Путиново е всушност парадигматичен пример за тоа како режимските телевизии во Србија, преку кои се информира мнозинството од населението, особено постарите, успеаја да им го исперат мозокот на граѓаните на Србија во нивната кампања за глорификација на Владимир Путин.

Во Путиново има и кафуле наречено Крим, каде што можете да видите слики од воениот злосторник Радован Караџиќ заедно со сликите на Путин.

„Заљубувањето во Путин е емоција која ги опфати жителите на Србија најмалку една деценија“, наведува Сантовац.

Односот на Русија со Србија е дефиниран според интересите

Првиот дел од документарецот одговара на прашањето како Русија се однесувала на патот кон независноста на Србија. На пример, Царска Русија на почетокот одбила да го поддржи Првото српско востание против Османлиите, за кое открила дека е сочувствително дури кога подоцна војувала со самата Отоманска империја.

Со други зборови, односите меѓу Русија и Србија од самиот почеток се дефинирани според интересите, а од руска страна нема голема љубов, а од српска не недостига.

Во вториот дел на „Пријателка“, Сантовац зборува за настаните што ги обликувале односите меѓу Србија и Русија во 20 и 21 век.

Улогата на Русија во Косово

„Зошто двете земји не „разговараа“ меѓу двете светски војни? Како односот меѓу Јосип Броз Тито и советските лидери влијаеше на перцепцијата за Русија? Зошто е т.н демократската влада во 21 век го поттикна митот за пријателство? Како опседнатоста со Русија кулминираше за време на владеењето на прогресивците и социјалистите?“ се прашањата на кои се понудени одговори во вториот дел од документарецот.

Се потсетува и дека Путин еднаш неколку пати ги посетил руските војници на Косово, кои ги повлекол во 2003 година, слабеејќи ја позицијата на Србија.

Но, подоцна Србија почна да зависи од Русија кога станува збор за блокирање на напредокот на Косово во меѓународните институции. Затоа денес многумина во Србија со голема помош на телевизиската пропаганда ја сметаат за заштитничка на својата земја.

Српските политичари направија ѕвезда од Путин

Најинтересниот дел од „Пријателка“ секако е анализата на српската љубов кон Путин. Тезата на Сантовац е дека Србите всушност многу повеќе го сакаат Путин отколку Русија.

Меѓу другото, можеме да видиме како сите српски власти учествуваа во величењето на Путин, од онаа на Воислав Коштуница, преку онаа на Борис Тадиќ, па се до сегашната прогресивна влада. Единствен исклучок од тоа беше Зоран Ѓинѓиќ.

Звучи парадоксално, но токму српските политичари го направија Путин ѕвезда во Србија во изминатите дваесет години.

Во секој случај, „Пријателка“ е документарец вреден за внимание, кој информативно и хумористично ја обработува својата тема.

Инаку, Адам Сантовац кој е автор на „Пријателка“ е српски новинар, роден 1988 година во Кикинда. Од 2014 до 2019 година беше дел од Н1 телевизискиот тим. За пет години како известувач објавил 910 извештаи, репортажи, анализи. Автор е на девет документарни филмови и добитник на девет новинарски награди.

Како стипендист на програмата Фулбрајт, во 2020 година ќе замине во САД на постдипломски студии. На Универзитетот во Њујорк (NYU), тој завршува магистерски студии по вести и документарен филм.

Од 2022 година повторно е дел од N1 тимот на позицијата новинар и продуцент на документарната програма.

Видео на денот