ВИДЕО | И Австрија е под вода, многу одрони и надојдени реки

По обилните дождови, поројните поплави го зафатија и градот Халејн во Австрија. Малата градска река се претвори во порој.

По обилните дождови, поројните поплави го зафатија и градот Халејн во Австрија. Малата градска река се претвори во порој.

„Ситуацијата е многу напната и драматична“, изјави портпаролот на локалната полиција.

Населението во овој град е предупредено да внимава и да не слегува во подрумите. Ситуацијата е напната и во другите делови на австриските Алпи. Околу Кицбил, во западната провинција Тирол, пожарникарите испумпуваа вода од бројни подруми.

Обилните дождови (над 100 литри на метар квадратен) предизвикаа поплави и во германската провинција Саксонија, на истокот од земјата.

Поплавите го погодија и ридско подрачје долж долината Елба кај Дрезден. Окружната администрација извести дека особено се погодени Нојштат, Себиниц, Бад Шандау, Рајнхардсдорф-Шена и Гохриќ. Властите ги повикаа жителите да ги напуштат подрумите, подземните гараќи и подземната железница.

Според Провинцискиот центар за поплави, нивото на водата 4 е надминато на мерната станица Нојштат 1 на реката Поленц. Во долниот тек на реките Кирниц, Себиниц и Лахсбах е забележан екстремен пораст на водостојот.

 

Во поплавите во Германија загинаа најмалку 156 луѓе

Видео на денот