ВИДЕО I Апсете ги сите што не носат маска: Дутерте издаде наредба на полицијата на состанок на кој само тој немаше маска

Филипинскиот претседател Родриго Дутерте издаде наредба до полицијата да апси луѓе кои одбиваат правилно да носат маски. Проблемот е сепак во тоа што тој ја донесе таа одлука на состанокот со работната група за борба против ковид-19, на кој тој беше единствената личност која немаше маска.

„Моите наредби до полицијата се јасни – тие што не носат правилно маски треба да бидат уапсени, притворени и испрашувани зошто го прават тоа“, рече филипинскиот лидер по состанокот.

Директивата ќе биде насочена кон луѓе кои не носат задолжителна заштитна маска или ја носат неправилно, вклучително и спуштена под носот.

Сепак, изјавата на Дутерте дека новите мерки „не се за мене“ и „не за нас“, туку „во интерес на земјата“ беше засенета откако се појави видео на кое се гледаат сите учесници на состанокот со маската, освен Дутерте.

Не е јасно какви казни ќе издржат прекршителите на новите строги мерки. Сепак, портпаролот на Дутерте, Хари Роке рече дека наредбата ќе им овозможи на лицата без маска да се држат во притвор 12 часа без обвинение.

Државниот секретар за правда и началникот на полицијата препорачаа оние што ги кршат правилата за сузбивање на круната да бидат принудени да извршуваат општествено корисна работа.

Видео на денот