ВИДЕО: Хрват со денови седи со синот пред училиште бидејќи не дозволува детето да носи маска

Ученикот не е на настава веќе две недели / Хрватска / 17 септември 2021 / Принтксрин-Индекс
Хрват и неговиот син, ученик во осмо одделение во основно училиште, престојуваат пред училиштето во Загорје, бидејќи не сака неговиот син да носи маска од влезот во училиштето до влезот во училницата, пренесува Индекс.

Ученикот не е на настава веќе две недели, а вчера бил пред училиштето со својот татко. Во неколку наврати се обидувал да влезе во училишните простории без маска, но секогаш бил одбиен со објаснување дека мора да стави маска, па си заминувал.

Со денови, паралелно со престојот на Хрватот и неговиот син пред училиштето, во училиштето се одржувале протести на неколку лица за поддршка на таткото и синот кои се противат на маските, но вчера се појавил само еден демонстрант.

Демонстрантот дошол пред училиштето и седнал со таткото и неговиот син, а полицијата го идентификувала.

Само полицајци и обезбедување беа утрово во 8 часот пред училиштето. Неколку минути по 8 часот, се појавија татко и син, а набргу потоа се појави мајката.

Ученикот не ставил маска и не се ни обидел да влезе во училиштето, како што тоа било случај во претходните денови. Директорот разговарал со родителите и ученикот околу десет минути.

Како што пренесува хрватски Индекс, вчера Хрватот побарал од директорот документ според кој неговиот син конкретно не смее да влезе во училиште без маска, на што директорот му рекол дека таков документ нема, туку дека постои само план за имплементација до кој се придржува училиштето.

Извор: Индекс

Видео на денот