ВИДЕО | Галевски: Има многу интересна понуда од странски филмови кандидати за Оскар

Влатко Галевски
Влатко Галевски, филмски критичар / Утрински брифинг

Информацијата за Берлинскиот фестивал годинава беше дека ќе се одвива на многу строго ниво, дури бараат да имаат сите новинари двонеделен карантин, пред и по фестивалот, изјави за Утрински брифинг Влатко Галевски, филмски критичар и рецензент.

-Некои датуми се битни затоа што гласањето на Академијата за кои ќе бидат дефинитивните номинации за Оскар е од 27.01 до 1.02 оваа година, додека официјалните номинации ќе се објават на 08.02, додека Оскарите се оддржуваат на 27.03.2022, вели Галевски.

-Интересни за нас се категориите за филмови од неанглиско говорно подрачје. Од она што успеав да погледнам, мислам дека има многу интересна понуда од странски филмови.

Галевски коментира дел од филмовите, а што би сакале да гледате можете да дознаете од неговите препораки.

Проследете го целиот разговор во видеото

Видео на денот