ВИДЕО | Галевски: Големите режисери сѐ уште се склони да работат дури и на 16мм

Влатко Галевски, филмски критичар / Утрински брифинг

Јас не сум технички толку писмен во однос на технологијата на производство на филмови, иако имам некои мали искуства, но факт е дека дигитализацијата е систем по кој се работи во 21 век, изјави за Утрински брифинг Владо Галевски, филмски критичар и рецензент.

-Но дел од големите режисери сѐ уште се склони да работат на целолулид, дури и на 16мм, па потоа да го префрлаат на друг формат. Поборник на таа стара технологија е Стивен Спилберг, Тарантино, Вуди Ален. Точно е дека новата технологија е поедноставна е точно, но дека е поевтина не е точно. Со новата технологија има многу голем број на луѓе што работат на дизајнот, вели Галевски.

Тој и предлага филм што можете да го погледнете викендов.

Проследете го целиот разговор во видеото

Видео на денот