ВИДЕО | Ангелов: Сите хеликоптери не може да летаат на 37 степени и во исто време да гаснат пожар

Не само нашите, туку сите хеликоптери не можат да летаат на таа висока температура затоа што тие гаснат пожар и треба да летаат ниско над местото на пожарот. Ако температурата на воздухот е 40, можеме да претпоставиме колку е повисока над местото каде што е пожарот. Таму температурите се страшно високи за тој да биде ефективен, изјави директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов во емисијата „Жешко политичко лето“ на Канал 5 ТВ.

– Српските хеликоптери утрово активно беа искористени, но гаснеа во придружба на наш хеликоптер, како што ви кажав, и за нив важат истите температурни ограничувања, со тоа што има помал долет, односно не можеме да ги пратиме да гаснат во Пехчево и во Македонски Брод. Тие можат да гаснат на одредена километража, околку скопскиот аеродром, но за ова ќе побарате подетални информации од Министерството за одбрана, вели Ангелов.

Видео на денот