ВИДЕО | Андоновиќ: По 533 дена судење и десет години зад решетки, конечна пресуда на Младиќ

Меѓународниот суд во Хаг денеска ќе ја изрече конечната пресуда за поранешниот командант на Армијата на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, кој беше осуден на доживотен затвор во прв степен за геноцид и злосторства против човештвото против не Србите за време на војната во БиХ. Бранителите и обвинителите на Младиќ ja oбжалија првостепената пресуда.

Одбраната апелираше Младиќ да биде ослободен од обвинение или повторно да му се суди, тврдејќи дека обвинителството не ја докажало неговата вина. Обвинителите побараа да се потврди осудувачкиот дел од првостепената пресуда, но и апелацискиот совет да го прогласи генералот Младиќ за виновен за геноцид врз муслимани и Хрвати во пет општини во БиХ.

Неизвесно е дали генералот Младиќ ќе присуствува на изрекувањето на конечната пресуда. Според документите за одбрана, Младиќ ги поставил и двајцата бранители, Бранко Лукиќ и Драган Иветиќ, како услов за да се појават во судницата. Тој ја одби можноста да ја следи седницата преку видео-врска од судскиот притвор. Сепак, бранителите тврдат дека двајцата биле спречени да се појават во судницата – Иветиќ поради болест, а Лукиќ затоа што тој морал да ги следи упатствата на Младиќ.

Кон крајот на мај, судот го одби барањето на одбраната, изрекувањето на конечната пресуда да се одложи, бидејќи бранителите не можеа да бидат во судницата. Наместо бранители, со дозвола на судот, генералот Младиќ на пресудата ќе го претставува правниот советник на одбраната, Пета-Луиз Багот.

Советот што ќе ја изрече конечната пресуда за генералот Младиќ денес ќе го води судијата Приска Матимба Нјамбе од Замбија. Членови на советот се судиите Мустафа Ел Баај од Алжир, Амината Н`Гум од Гамбија, Елизабет Нахамја од Уганда и Сејмур Пантон од Јамајка.

Сесијата започнува во 15 часот по средноевропско време, а преносот на веб-страницата на Меѓународниот механизам за остатоци за кривични судови ќе се одложи за половина час. Генералот Младиќ беше во притвор во Шевенинген од 31 мај 2011 година. Тој беше уапсен од српските власти на 26 мај истата година во Лазарево кај Зрењанин и беше испорачан на Трибуналот.

Судењето на генералот Младиќ траеше од 16 мај 2012 година до 15 декември 2016 година. Во текот на 530 работни дена беа испитани 169 сведоци на обвинителството и 208 сведоци на одбраната. Писмените изјави на уште 214 сведоци беа исто така признати како докази. Беа примени 9.914 експонати.

Хашкиот трибунал го обвини генералот Младиќ за прв пат на 25 јули 1995 година и обвинението беше изменето неколку пати до 2011 година. Пред да биде притворен во Шевенинген летото 2011 година, генералот Младиќ, според лекарите, преживеал три мозочен удар. За време на неговиот притвор, Младиќ беше подложен на бројни терапии и неколкупати беше опериран, а во 2013 година му се заблагодари на судот на судот што му го спаси животот.

Во текот на целиот судски процес, одбраната истакна дека здравјето на Младиќ се влошува и дека постои ризик од фатален мозочен удар.

Бранителите исто така побараа да се утврди дали Младиќ е способен за парница. Извештаите на лекарите од судска медицина, пак, велат дека здравствената состојба на Младиќ е задоволителна и под контрола, како и дека му е пружена целата неопходна медицинска нега.

По 533 дена судење и десет години зад решетки, меѓународниот суд во Хаг денеска ќе ја изрече конечната правосилна пресуда против генералот Ратко Младиќ.

Видео на денот