Ви ја откриваме тајната на сараевскиот ќебап: Рецептот ќе го пренесувате на генерации
Сараевските ќебапи станаа препознатлив бренд во целиот свет и долго се чуваше тајната како се прават, а сега јавно е изнесено како се прават традиционалните сараевски ќебапи, оние чаршиските ќебапи по кои е препознатливо Сараево.
Вистинските ќебапи се прават од месо и зачини, не се додаваат во нив јајца, леб, презла и други додатоци.
Еве го рецептот како сами да ја направите смесата за ќебапи како вистински ќебапчија.
Поентата е во доброто месо, начинот на приготвивањето и смесата да отстои. Се што ви е потребно за вистински ќебапи е 1,5 кг мелено јуншко месо, 0,5 кг јагнешко мелено јагнешко месо, 4-5 чешниња лук, за еден ќебап е потребно да се земе 2 отсто од вкупната количина месо, сол и 2 мали лажици сода бикарбона.
Начин на подготовка:
Месото исечено на мали коцки добро посолете го, измешајте го и прелијте го со околу 100 мл вода и лукот кој порано сте го провариле. Смесата измешајте ја и оставете ја да отстои преку ноќ во ладилникот. Утредента смесата измелете ја во машината за месо двапати, оставте ја да стои неколку часа на собна температура, а потоа ставете ја во ладилникот. Пред да почнете да ги обликувате ќебапите, во смесата вмешајте ја сода бикарбоната и тоа е тоа. Не заборавајте го и сомунот.