Раните зараснуваат побрзо ако се исечете во оваа доба од денот

Раните зараснуваат побрзо ако се исечете во оваа доба од денот

220
SHARE
Профимедиа

Ако се исечете или изгорете во текот на денот, вашите рани ќе зараснат дури 60 отсто побрзо отколку ако истата незгода ви се случи во текот на ноќта, утврдиле научниците во Кембриџ.

Необичното откритие би можело да се искористи во примената во оперативните зафати, како и да помогне во откривањето на новите начини на лекување.

Професор Џон О’Нил рекол дека феноменот „би можел да потврди дека човечкиот организам еволуирал на начин што зараснувањето на раните да се забрзува во текот на денот, во периодот кога опасноста од повредите е поголема“.

Подготви: K. A.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY