Вчера се аплицирани 11 646 вакцини

Коронавирус Вакцинација Македонија Борис Трајковски
Вакцинација во вакциналниот пункт во СЦ „Борис Трајковски“ / Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата. Интересот за вакцинација секојдневно се зголемува, а досега бројот на лица кои изразиле желба за вакцинација преку веб платформата vakcinacija.mk е 390 330 граѓани.

На вакциналните пунктови во државата заклучно со вчера вакцинирани се вкупно 206 013 граѓани. Прва доза вакцина вчера примиле 9 561 граѓани, а вчера вкупно се вакцинирале 11 646 граѓани. Во државата вкупно се аплицирани 244 518 дози вакцини, а ревакцинирани се 38 505 граѓани. Со последните бројки 44,7 % од населението над 70 години имаат примено барем една доза вакцина, 37 % од населението над 65 години е вакцинирано со барем една доза вакцина.

Вакцинацијата се спроведува согласно Националниот план за имунизација. Се вакцинираат возрасни лица, граѓани кои искажале интерес за вакцинација на веб страницата vakcinacija.mk а се вакцинираат и лица вработени во критична инфраструктура. Масовна вакцинација се одвива во неколку градови во државата и тоа во А1 СЦ Борис Трајковски во Скопје, во спортските сали во Кавадарци, Куманово, Тетово, Штип, Битола, Струмица и Охрид.

Министерството за здравство апелира до граѓаните масовно да се пријавуваат на vakcinacija.mk бидејќи тоа е најлесниот и најбрз пат да се вакцинираат.

Видео на денот