Унгарија и догодина може да ги ограничи цените на горивото

Горива бензин дизел
Илустрација: Точење гориво на бензинска станица / Фото: EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN

Унгарија наредна година може да ги ограничи цените на горивото само доколку продолжат да пристигнуваат испораките на нафта од Русија и ако енергетската компанија МОЛ продолжи со преработка во рафинеријата Сажаломбата без прекин, предупреди владата.

Пред една година, владата на унгарскиот премиер Виктор Орбан ги ограничи цените на горивото за да ги заштити граѓаните од ненадејното зголемување на инфлацијата. Малопродажните цени на бензините и дизелот се ограничени на 480 форинти или 1,20 долари за литар, но само за домашните купувачи. Владата во јули годинава беше принудена да го стесни опсегот на ограничувањата поради проблеми со снабдувањето.

Владата денеска предупреди дека ограничувањата може да останат во сила и следната година доколку се исполнат одредени услови. „Можеме да ја одржиме мерката само ако испораките на нафта од Русија продолжат да пристигнуваат без прекин и ако рафинеријата Сажаломбата продолжи да работи без прекин“, рече портпаролот.

Овој месец, МОЛ привремено ги ограничи испораките на гориво за некои трговци, откако испораките на нафта од Русија преку нафтоводот Дружба паднаа далеку под нормалното ниво.

Снабдувањето со нафта за одредени делови од Централна и Источна Европа преку нафтоводот Дружба низ Украина беше накратко прекинато кон средината на месецот, а прекинот се совпадна со руските напади врз украинската електроенергетска инфраструктура.

Инфлацијата во Унгарија се зголеми на 21,1 отсто во октомври, од 20,1 отсто во септември, поттикната од скокот на цените на храната и енергијата.

Видео на денот