Турска мусака со прелив

СОСТОЈКИ:

– 500 г мелено месо
– 1 кромид
– 1 морков
– 2 модри патлиџани
– 2 зелени пиперки
– 2 тиквички
– 2 домата
– 1 лажица сенф
– 50 мл доматно пире
– сол, црн и црвен пипер

ЗА ПРЕЛИВ:

– 2 јајца
– 300 г кисело млеко
– 100 г кашкавал
– 100 г сирење
– 3 лажици брашно

ПОДГОТОВКА:
Со половина путер запржете го ситно сечканиот кромид и морков. Откако ќе омекнат, додајте го меленото месо, сенфот и зачините. Кога ќе биде запржено ,додајте го доматното пире. Сè измешајте и оставете го на тивко да се готви 15 минути. Во останатиот путер кратко запржете го модриот патлиџан кој сте го исекле на кругови, посолиле и исцедиле од течност.

Пиперката, доматите и тиквичките исто така исечете ги на кругови. Во длабок сад подмачкан со масло наредете ги запржените модри патлиџани, над нив меленото месо, па ред пиперки, домати и тиквички. Ставите малку вода, прекријте со фолија и печете 50 минути во рерна загреана на 180 степени.

Во сад измешајте ги јајцата, брашното, киселото млеко и ренданите кашкавал и сирење. При крај на печењето прелејте ја мусаката и вратете ја во рерна да се допече и да добие златно кафеава боја.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот