Тројца научници ја делат годинешната Нобелова награда за физика

Нобелови награди за физика/ Фото EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT SWEDEN OUT

Шукуро Манабе, Клаус Хаселман и Џорџо Парис се годинешните добитници на Нобеловата награда за физика, објави денеска Шведската кралска академија на науките.

Шукуро Манабе и Клаус Хаселман ги поставија темелите на нашето знаење за климата на Земјата и како човештвото влијае врз неа, а Џорџо Париси беше награден за неговиот револуционерен придонес во теоријата на неуредни материјали и случајни процеси, се наведува во објаснувањето.

Видео на денот