Трикови кои секоја домаќинка треба да ги знае

Овие совети и трикови ќе ви го подобрат и олеснат секојдневното искуство кога станува збор за готвење и снаоѓање со храна.

Плескавица

Ако оставите отпечаток од палецот на меленото месо обликувано за плескавица, ќе се испржи сплоснато, а не како топка.

Свежа салата

Зелените салати одржете ги свежи така што ќе ги завиете со хартија и ќе ги ставите во затворена ќеса. Вака ќе останат свежи подолго време во фрижидерот.

Варење тестенини за неколку минути

Еден час пред да сакате да почнете да ги готвите тестенините, ставете ги да покиснат во сад во вода. Кога ќе дојде време за вечера, ставете ги тестенините во вода што врие и буквално за 2-3 минути ќе бидат спремни за јадење.

Лажица против претекување
Кога варите нешто во отворено тенџере, ставете долга лажица преку тенџерето. Ова ќе создаде пречка за меурчињата, кои ќе пукнат, а нема да можат да нараснат и да претечат надвор од тенџерето.

Замрзнат путер
Путер директно од фрижидер е мака што има решение. Наместо да пробате да го исечкате или намачкате, изрендајте го. Вака многу полесно и побрзо ќе се омекне и ќе биде подготвен за употреба.

Лепче и колачиња
Ставете парче свеж леб во кутијата или теглата со колачи – ова ќе ја одржи нивната свежина.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот