Три работи кои им пречат на кучињата, а ние упорно ги правиме

Сопствениците на кучиња сакаат се најдобро за своите миленици. За жал, многу сопственици несвесно ги изложуваат своите кучиња, речиси секојдневно, на ситуации кои не се баш пријатни за вашиот миленик.

На пример, не треба секогаш да го сметате за добар знак дека кучето ги затвора очите кога ќе го потчукнете по главата. Тоа не е знак дека ужива во моментот – тој веројатно ги затвора очите за да се заштити.

Во повеќето случаи, вашето куче ќе „молчи“ за овој вид иритација или ќе се обиде да испрати дискретни сигнали преку говорот на телото.

Unsplash
Unsplash

За жал, многумина од нас не го забележуваат ова. Експертите за заштита на животните сакаат сопствениците да обрнат внимание на ваквите знаци на можен стрес.

Дување во носот или ушите на кучето

На сопствениците на кучиња понекогаш им е забавно да дуваат во муцката на кучето за да видат како прават „симпатични“ изрази. За нашите четириножни пријатели, тоа не е воопшто забавно. Тие се чувствуваат непријатно заради тоа чудно однесување и ќе почнат да се повлекуваат, па дури и да ве избегнуваат.

Прегратки

дете куче
Илустрација

Ова може да изгледа како израз на љубов, но во пракса тоа значи ограничување на слободата на движење на кучето. Тие често ќе се предупредуваат, ќе ги лижат нивните муцки или ќе ги туркаат ушите назад, за да покажат дека се под стрес кога постојано ги држите прегрнати.

Го шетате на исто место – постојано

Едно исто место за прошетка и вршење на физиолошките потреби е здодевно и за вашето куче. Многу е подобро заедно да истражувате нови патеки за прошетки, а притоа и да вклучите мали игри кои вашето куче ќе го научат на послушност и нови вештини.

инстаграм
Видео на денот