Трговците и производителите се мачат по забраната за тенките пластични кеси, вели Андреева од ССК

Најлонски кеси / Фото: МИА

Новиот закон со кој се забранува употребата на пластични кеси ги загрозува фирмите коишто се занимаваат со нивно производство, со што се доведуваат во прашање и работните места, вели во интервју за емисијата „Економски Магазин“ на Алсат Александра Андреева од Сојузот на стопански комори.

Како што вели таа, во тек е анкета со која е опфатено мислењето на трговците и други субјекти во врска со новите законски одредби.

„Над 70% од трговците се изјасниле дека не биле доволно запознаени со овој закон и дека истиот им го отежнува процесот на работа. Има маркети и пекари, малопродажба каде што забраната за тенките кеси целосно им го отежна процесот, дополнително, затоа што и алтернативата, хартиените кеси, е тешко достапна и економски неисплатлива“, вели Андреева.

Видео на денот