Трагедија кај Либија: Најмалку 45 мигранти загинаа во бродолом

epa07969555 Rescued migrants disembark from Italian merchant ship 'Asso Trenta', also known Asso 30, upon arrival in the port of Pozzallo, Sicily island, southern Italy, 03 November 2019. 'Asso Trenta' is reported on 02 November to have saved around 200 migrants in the waters off Libya. EPA-EFE/FRANCESCO RUTA

Преживеаните мигранти воглавно се од Сенегал, Мали. Чад и Гана.

Најмалку 45 мигранти и бегалци загинаа ова недела во близина на Либија во најтешкиот бродолом оваа година, соопштија Обединети нации.

Во заедничкото соопштение на Агенцијата на ОН за бегалци (УНХЦР) и Меѓународната органзиација за миграција (ИОМ) се истакнува дека 37 лица биле спасени од рибари, а најмалку 45 луѓе загинаа откако експлодирал моторот на чамецот во Звара, Либија.

Преживеаните мигранти воглавно се од Сенегал, Мали. Чад и Гана.

УНХЦР и ИОМ наведоа дека ќе се зголеми бројот на загинати мигранти во Средоземно Море ако не се интензивираат операциите за потрага и спасување и ако не се воспостави специјален механизам за потрага.

Повеќе од 7.000 мигранти досега се пресретнати од либанската крајбрежна стража, а најмалку 302 мигранти и бегалци загинаа од почетокот на 2020 година.

Видео на денот