6 C
Скопје

Традиционална изложба на фотогрупата „Чкрап!“ во Тетово

Фотогрупата „Чкрап!“ од Тетово, која постои од 2003 година, секоја есен, почнувајќи од 2004 година, ја одржува својата традиционална изложба на фотографии. Изложбата „Фотографии 2020“ беше планирано да биде отворена во НУ Музеј на тетовскиот крај во Тетово на 12 октомври, но поради силниот дожд беше одложена. Нов термин за отворањето на изложбата е 19 октомври, во 19 часот. Со почитување на сите мерки и протоколи за превенција од ковид-19, изложбата ќе се организира на отворено на Два Бреста.

На покана до членовите на „Чкрап!“ за учество на изложбата се одзваа 18 фотографи од Македонија, Чешка, САД и Холандија со 32 фотографии, работени во различни формати и техники.

Фотографија на Драги Неделчевски

– По неколку години, кога ќе го разгледуваме каталогот и фотографиите во него, ќе биде интересно да се види какви биле фотографските преокупации на чкраповци оваа, 2020 година, како и колку таа се одразила на нивната креативност и нивните „фотографски“ преокупации. Оваа 17-та изложба на фотографии, како и досега, многу повеќе дава увид во интимата на секој фотограф и на кој начин тој/таа ја изнедрува таа интима од себе во вид на фотографија, отколку што зборува за она што е фотографирано – истакна Драги Неделчевски од „Чкрап!“.

Прочитајте и...  ФОТО | Повеќе никој не се сомнева дали е син на Чарлс: Фотографија од 1957-та јасно покажува дека принцот Хари е копија на неговиот дедо Филип
Фотографија на Самир Љума
Фотографија на Зоран Шекеров

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 53, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 17-18 октомври 2020)

Поврзани вести

Книжевен превод: Роман „Конци на судбината“ од Марија Дуењас

Тони Димков

Збирка песни „Светлина“ на Зоран Пејковски

Тони Димков

Сликовница за деца: „Трите мали волчиња“ од Евгениос Тривизас

Тони Димков

Разговор со актерот Бобан Алексоски: Го живееме театарот

Тони Димков

Инклузивен проект на Националната галерија: Креативен начин за прифаќање на лицата со аутизам

Тони Димков

Проект РЕАД: Можност за резиденција на автори и преведувачи

Тони Димков

Остави Коментар