Тибетански рецепт за домашен лек од лук: Помага при бројни здравствени проблеми
Овој лек е пронајден од експедицијата на УНЕСКО во 1971 во еден тибетски манастир, напишан на една глинена табличка. Текстот е преведен на сите светски јазици.
ЛЕКОТ СЕ КОРИСТЕЛ НА ТИБЕТ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ ОД ИНФАРКТ, СКЛЕРОЗА, СТЕНОКАРДИЈА, АПОПЛЕКСИЈА И ТУМОР. ПОКРАЈ ТОА, ГО ОСЛОБОДУВА ОРГАНИЗМОТ ОД МАСНИТЕ НАСЛАГИ, ЈА ПОДОБРУВА РАЗМЕНАТА НА МАТЕРИИТЕ И ЕЛАСТИЧНОСТА НА КРВНИТЕ САДОВИ, ГО ПОДОБРУВА ВИДОТ, ГО СПРЕЧУВА ШУМОТ ВО ГЛАВАТА, А ВЛИЈАЕ И ЗА ПОДМЛАДУВАЊЕ НА ОРГАНИЗМОТ.
За да се приготви овој лек, потребни се 300 грама лук и 300 грама 96 % алкохол.
Подготовка на лекот
Лукот се ситни и се толчи во дрвен аван. Се става во шише или во тегла, се прелева со алкохол и се затвора. Се чува 10 дена на ладно место. Потоа се процедува низ двојна газа. Ваквата течност се држи затворена уште три дена и потоа може да се почне да се користи.
Лекот се зема во вид на капки во 50 грама млако млеко, секогаш по јадење.
Тајната е и во дозирањето на капките…