Тегелтија: На БиХ и требаат добри вести од Брисел, а тоа е кандидатски статус

Претседателот на Советот на министри, Зоран Тегелтија, вечерва изјави дека на БиХ и требаат добри вести од Брисел, а тоа е добивање на кандидатски статус.

По билатералната средба со шефот за надворешна политика на ЕУ и потпретседател на Европската комисија Жозеф Борел, Тегелтија пред новинарите во Брисел изјави дека темата на состанокот е европскиот пат на БиХ и добивање статус на кандидат, бидејќи огромното мнозинство од нејзините граѓани се посветени на членството во ЕУ, пренесува Српскаинфо.

– Минатата година поминавме многу време во исполнување на условите за добивање кандидатски статус со подготовка на три законски решенија кои сме подготвени да ги усвоиме оваа година без кандидатскиот статусдополнително да биде условен со одредени измени во Изборниот закон на БиХ, и затоа нема промени во Уставот – рече Тегелтија за РТРС.

Тој изјави дека не е сигурен дека ќе има консензус за промена на Изборниот закон, и затоа какви било измени во Уставот.

Видео на денот