Талибанците слават ден на независноста: Го победивме арогантниот моќник

Талибанци / Фото: EPA-EFE/STRINGER

Талибанците денеска слават „ден на независноста на Авганистан“ со порака дека го победиле „големиот арогантен моќник“ обраќајќи се кон САД, но додадоа дека предизвиците на нивното владеење допрва почнуваат да се појавуваат, пренесува АП.

Талибанците на денешен ден се сеќаваат на договорот од 1919-та година со кој завршило британското владеење во таа централноазиска земја.

„На среќа, денеска славиме ја годишнината од независноста на Британија. Истовремено, како резултат на нашиот џихадиски отпор, победивме уште еден арогантен моќник во светот, САД, тие доживеаја пропаст и се повлекоа од нашата територија во Авганистан“ соопштија талибанците.

Во моментот кога талибанците ги повикуваат Авганистанците да се вратат, повеќето од авганистанските владини службеници се кријат во нивните куќи или се обидуваат да им избегаат на талибанците.

Видео на денот