Талибанците ги открија тајните складишта за оружје што Американците ги оставија во случај да се вратат во Авганистан!

Талибанците пронајдоа две тајни складишта за оружје, кои американските сили ги сокриле и напуштиле . Овие складишта служат во случај американската војска да се врати во Авганистан, да има логистички резерви на воена опрема

Магацините се планирани за складирање на оружје и воена оперма наменети за евемтуалните американски антитерористички напади против терористичките групи Ал Каеда и Исламската држава кои се повеќе се присутни во Авганистан Тие беа скриени за да и помогнат на американската војска да ги нападне терористичките организации побрзо а не да бидат успорени со доставување на потребниот воен арсенал


Според извори за Мирор, залихите содржат резервни делови за хеликоптери, бидејќи тие би биле неопходни за теренската мисија.

Магацините кои Талибанците ги отркија во близина на градовите Мазер-е-Шариф на север и Херат на запад од Авганистан се многу критични за Пентагон. Тие беа оставени таму поради непредвидени ситуации во случај на обнова на тероризмот во целиот регион.

&

;

 

– Ова е еден од најголемите удари за САД во однос на идните операции против Ал Каеда, Исламска држава и други групи кои во моментов го сасилувата своето присутво во Авганистан под талибанското владеење
. Како складиште за логистички материјали што е веќе во земјата, резервите ќе бидат непроценлив ресурс што ќе служи за голема антитерористичка операција – наведуваат западните агенции.


Сето ова укажува дека војската на САД подготвува таен напад таен напад против терористите присутни во АВганистан во случај американските војници да треба одеднаш да се вратат, а дане можат да понесат огромни резерви на оперма и оружје со себе – сметаат експертите

 

Видео на денот