Заборавената англиска кралица: Владеела само девет дена, а била погубена на 16 години по наредба на нејзин роднина

Лејди Џејн Греј никогаш не очекувала дека ќе стане кралица, иако била во крвно сродство со тогашниот крал. Таа имала само 15 години кога тоа се случило. Четири дена по смртта на кралот Едвард Шести во 1553 година, Грејн се разбудила со веста дека ќе владее со Англија. Круната на Едвард Шести требало да ја наследи неговата …

Заборавената англиска кралица: Владеела само девет дена, а била погубена на 16 години по наредба на нејзин роднина Read More »