23.8 C
Скопје

Tag : народна банка

Вести Економија

Ангеловска – Бежоска: Народната банка го дава максимумот, вчерашната одлука може да даде значајни резултати

Слободен печат
Со добра и ефективна имплементација на можностите од одлуката што вчера ја донесе Советот на Народната банка може да се постигнат значајни резултати, истакна гувернерката...
Вести Економија

Народна банка со нови одлуки за поддршка на економијата

Слободен печат
Советот на Народната банка одржа вонредна седница на која во согласност со своите надлежности донесе неколку одлуки, коишто се во насока на ублажување на потенцијалните...
Вести Економија

Народна банка апелира помалку да се користи готовина и да се зголеми употребата на картичките

Слободен печат
Народната банка во насока на заштита на здравјето на граѓаните апелира помалку да се користи готовина и да се зголеми употребата на платежните картички и...
Вести Економија Слајдер

Народна банка: Кредитите нормално се отплатуваат, ако загусти ќе се размисли за одложено плаќање

Слободен печат
Македонските банки објавуваат дека во наредниот период ќе им обезбедат на граѓаните бесплатно електронско банкарство за да не одат по шалтерите, а дел од нив...
Вести Економија Слајдер

Народната банка апелира да се избегнува користење готовина и плаќањата да се вршат со платежни картички

Слободен печат
Во условите коишто ги наметнува глобалната ескалација на вирусот ковид-19 (коронавирус), Народната банка, следејќи ги утврдените мерки за превенција од ширење на вирусот, како и...
Вести Економија

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем е отпорен на потенцијалните шокови

Слободен печат
Билансите на банкарскиот систем упатуваат на здрави фундаменти. Во 2008 година, кога глобалната економија се соочи со криза, адекватноста на капиталот на нашите банки беше...
Вести Економија

НБ: Ризиците стануваат се понагласени поради ситуацијата со коронавирусот

Слободен печат
Макроекономските показатели се движат во согласност со очекувањата, но ризиците стануваат се понагласени поради ситуацијата со коронавирусот која се одразува врз глобалната економија, оценуваат од...
Вести Економија

Народна банка: Продолжува да се намалува просечната каматна стапка на кредитите

МИА Агенција
Просечната каматна стапка на вкупните кредити, во декември, и натаму се намалува сведувајќи се на нивото од 4,94 отсто, што преставува месечен и годишен пад...
Вести Економија

НБ: Девизните резерви зголемени за 174,4 милиони евра

Слободен печат
Девизните резерви во третиот квартал годинава се зголемиле за 174,4 милиони евра, објави Народната банка. Во третиот квартал година во тековните трансакции со нерезидентите е...
Вести Економија

Тевдовски предложен за независен член на Надзорниот одбор на Уни Банка

Слободен печат
Драган Тевдовски да се именува за независен член на Надзорен одбор на Уни Банка, пишува во предлогот за престојното Собрание акционери на банката закажано на...