• кралица

Која била Викторија Прва, прабабата на кралица Елизабета Втора? Ја измислила белата венчаница, вовела политички реформи, го описменила народот…, а за својот починат сопруг носела црнина до крајот на животот

На 1. јануари, 1877 година, британската кралица Викторија Прва била прогласена за кралица на Индија. Но, која била Викторија Прва и што сè таа направила за Британија да стане вистинска, огромна империја.   Кралицата Викторија, прабабата на кралицата Елизабета Втора, била една од најважните жени во 19 век, а и денес се памети како симбол на …

Која била Викторија Прва, прабабата на кралица Елизабета Втора? Ја измислила белата венчаница, вовела политички реформи, го описменила народот…, а за својот починат сопруг носела црнина до крајот на животот Read More »