Пред 36 години во „Света Софија“ беше избран третиот архиепископ на МПЦ, г.г. Гаврил

На 4 октомври 1986.година, во Охрид, во катедралната црква „Света Софија“, се одржа Архиепископски изборен црковно-народен собир на Македонската православна црква, на кој за третиот по ред архиепископ на МПЦ беше избран г.г. Гаврил (Ѓорѓи Милошев). Следниот ден во црквата „Свети Климент“, новоизбраниот поглавар положил свечена заклетва и му биле врачени архиепископските обележја, објави порталот …

Пред 36 години во „Света Софија“ беше избран третиот архиепископ на МПЦ, г.г. Гаврил Read More »