6 C
Скопје

Tag : џабир дерала

Колумни

Одлично ни оди!

Џабир Дерала
Да, одлично ни оди… со колективно (само)убиство. Самите ги уништуваме и шансите, веројатно последните, за изградба на нормално општество. Паралелно со ова уништување од ден...
Колумни

Дали Заев ќе му се „заблагодари“ на Ахмети?

Џабир Дерала
Едноставно е, законот за јавно обвинителство мора да се донесе. Опструкцијата на овој процес ја прави ВМРО-ДПМНЕ. Министерството за правда ги инкорпорира практично сите амандмани...
Колумни

Чиста лидерска романтика

Џабир Дерала
Секогаш бев и сега сум против „лидерските средби“, уште од времето на онаа „романтична“ серија сеанси што подоцна ги нарекоа Пржински процес. Во тоа време,...
Колумни

Политички мамурлак

Џабир Дерала
Го прегрмевме и тоа чудо од претседателски избори. Без тепачки, без потешки инциденти, малку трапав процес, преполн со вообичаените фолклорни (националистички) елементи, но слободен. По...
Колумни

Крај на политичката перверзија

Горан Наумовски
Јавноста, интелектуалците, медиумите и активистите имаат морална обврска да го осуетат секој, и најмал, обид на политичарите и криминалците да ги присвојат, поточно, украдат придобивките...