2 C
Скопје

Tag : бошко нацевски

Колумни

Бугарската болка се Македонците во Бугарија

Бошко Нацевски
Красимир Каракачанов, лидер на бугарското политичко-полициско ВМРО, повторно се заканува. Всушност, тој и нема друга обврска, освен – па сега и во својство на министер...
Колумни

Нaшата историја не е на распродажба

Бошко Нацевски
Тврдењето на одредени научни и политички персони од источното соседство дека ние, Македонците, божемно со Бугарите сме имале заедничка историја, е крајно дегенерична теорија. Мерено...
Колумни

Скалпел за судиската гангрена

Бошко Нацевски
Условната казна за предизвикувач на смрт и уште за убиство на едно сѐ уште неродено дете, испровоцира лавина од реагирања. Граѓаните го исфрлија од себе својот...
Колумни

Заблудите на балканските монструми

Бошко Нацевски
Многу авторитети низ историјата, а таа тоа го помни, во своите стратегии за извишување во врвовите на власта и моќта, национализмот го вградувале како стожерен...
Колумни

Медена земја на трутови

Бошко Нацевски
Ни пречи амбиентот во кој се одвива животот на хероината од „Медена земја“. Удираме глава од ѕид, пред светот ќе сме биле засрамени. А хорорните...
Колумни

Вонматерична аристократија

Бошко Нацевски
Како да го портретираме македонскиот милионер, или богаташ, како што почесто сакаме таквите егземплари да ги именуваме, и ако се согласувате, не од некоја длабока...
Колумни

Морални и етички ломови

Бошко Нацевски
Кај нас, за чудо господово, сè се врти околу парата. Дури и главите почнуваат да ни заприлегаат на деформирани сплескани црпки во форма на денар,...
Колумни

Политички илузионизам и национализам

Бошко Нацевски
Најновите уцени од официјална Софија се само уште еден романтичарски потфат со до дрскост изразен антимакедонизам. Уцените што ни ги испорачаа бугарските величествени како „пријателски...