СЗО ја одобри индиската вакцина за итна употреба

Вакцини против Ковид-19 / Фото: EPA

Светската здравствена организација даде дозвола за итна употреба на индиската вакцина против коронавирус, „коваксин“.

СЗО утврди дека вакцината „коваксин“ ги исполнува стандардите на СЗО за заштита од ковид-19, и дека бенефитот од вакцината е далеку поголем од ризиците. Вакцината може да се стави во редовна употреба , соопшти СЗО.

 

 

Вакцината беше развиена од индиската компанија „Барат Бајотек“ во соработка со Националниот институт за вирусологија.

Видео на денот