7 C
Скопје

СВП 2020: Редуцирана форма на поетскиот фестивал

Поетскиот фестивал „Струшки вечери на поезијата“ ќе се одржи од 28 до 30 август со редуциран број учесници поради пандемијата на ковид-19. Околностите дозволуваат да се организира фестивал со физичко присуство на домашните поети, а поканетите учесници од странство, заради рестрикциите во однос на патувањата и авионските летови, но и заради минимизирање на ризикот од ширење на вирусот, ќе бидат претставени преку видео читања, кои ќе бидат составен дел од програмата на фестивалот. Специјално видео обраќање, како и видео читање, подготви и годинешниот лауреат на СВП, израелскиот поет Амир Ор, кој ќе биде специјален гостин на наредното, јубилејно 60. издание на СВП во 2021 година, кога и ќе му биде врачен Златниот венец, заедно со лауреатот за 2021 година.

Прочитајте и...  Струга ќе добие нов парк

Програмата на фестивалот ќе се одвива во редуцирана форма во периодот од 28 до 30 август, но ќе ги задржи препознатливите програмски содржини на фестивалот. Повеќе од 30 домашни и странски поети од постарата, но и од помладата генерација ќе учествуваат на фестивалот на главните фестивалски читања. Дел од програмата ќе бидат и петте кандидати од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“, која ќе биде доделена и оваа година за најдобра поетска збирка помеѓу две изданија на СВП, а ќе бидат застапени и слем поети од земјава и од странство.

Легенда: На насловната фотографија е лауреатот Амир Ор. Автор на фотографијата е Анѓелко Васиљевиќ.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 45, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 22-23 август 2020)

Прочитајте и...  Струга ќе добие нов парк

Поврзани вести

Репортажни записи: „Непозната Македонија“ на Васко Марковски

Тони Димков

Стихозбирка „Компјутерска поезија“: Игра со конвенционалното на Славчо Ковилоски

Тони Димков

Нова книга: „Далеку, а блиску“ од Владимир Мартиновски

Тони Димков

Книжевно списание: Педесеттиот број на списанието „Синтези“ целосно е посветен на Блаже Конески

Тони Димков

ДПМ: Плакета „Даница Ручигај“ за поетесата Билјана Станковска

Тони Димков

Фантастичен концерт на Симон Трпчески и пријателите

Тони Димков

Остави Коментар