-1 C
Скопје

Свети Николе и Карбинци бараат физичко присуство, а Пробиштип комбиниран модел на настава

Општините Свети Николе и Карбинци бараат во училиштата наставата да се одвива со физичко присуство на учениците, додека во Општина Пробиштип се бара дел физичко, а дел од одделенијата да бидат преку онлјан настава.

Градоначалникот на Општина Свети Николе за МИА вели дека над 95 проценти од родителите се изјасниле за физичко присуство, а и во училиштата има просторни можности за да се реализира таков вид настава, единствено пет паралелки имаат над 20 ученици, но токму во овие паралелки неколкумина родители побарале онлајн настава.

– Станува збор за паралелки со 21, 22 ученика, оние кои побараа онлајн настава ќе биде реализирана, а ние како општина и сите основни училишта и средното училиште се подготвуваме за реализација на наставата. Барањата на училиштата се доставени до Министерството за образование, а наредниот вторник одлуките училиштата, базирани на анкетите на родителите треба да се игласаат и на седница на Советот на општината, која ќе се одржи наредната недела – вели Велковски.

Прочитајте и...  СЗО контра ЕУ: Не воведувајте обврска за доказ за вакцинирање или имунитет при патување

Градоначалникот на Општина Карбинци, Јордан Насев за МИА вели дека одлуката за настава за физичко присуство во училишатата во општината е потврдина и вчера на седница ан Советот, а барањата се доставени до Министерството за образоавние. Општина Пробиштип ќе има комбиниран модел на наставата, во едното основно училиште од прво до петто одделение наставата ќе биде со физичко присуство, додека во второт од прво до шестто одделени, останатите ќе бидат пред компјутерите. Во средното училиште во Пробиштип наставата ќе се одвива со физичко присуство, бидејќи има просторни можности, кои ги задоволуваат здравствените протоколи.

Поврзани вести

За ЕУ нема алтернатива, членство во ЕЕЗ е само преодно решение

Слободен печат

Облачно со сончеви периоди и ветер, снег на југ

Слободен печат

Колку чини еврото денеска?

Слободен печат

Четвртиот пакет ги исклучи оние од третиот: Од 78.000 приговори за помош од 6.000 денари, прифатени само 2.132!

Соња Кириџиевска

Палењето знаме е примитивизам што треба да се казни

Соња Христовска Угриновска

На денешен ден – 16 јануари

Марина Дамческа

Остави Коментар