САД не поддржа воена интервенција во Венецуела

Воена интеревенција не е можна опција. Конгресот е тој што одлучува каде и кога американските сили ќе бидат искористени во светот, истакна Енгел.

85

Американскиот Конгрес не поддржа воена интервенција на САД во Венецуела, изјави шефот на Комитетот за меѓународни односи при Претставничкиот дом, Елиот

– Воена интеревенција не е можна опција. Конгресот е тој што одлучува каде и кога американските сили ќе бидат искористени во светот, истакна Енгел.

Претходно, претставници на американската администрација соопштија дека се разгледува можноста за употреба на воена сила, кога станува збор за решавање на прашањето во Венецуела.

Исто така, и руските власти го предупредија официјален Вашингтон да не се меша во внатрешните прашања на Венецуела, вклучувајќи и евентуална воена интервенција.

Шефот на руската дипломатија сергеј Лавров лично го предупреди американскиот државен секретар Мајк Помпео дека секое мешање во внатрешните работи на Венецуела ќе претставува кршење на меѓународното право.