Студот ја зема првата жртва во Албанија

Лекарите од регионалната болница во Корча потврдиле дека смртта настапила како последица на студот.

111

Во Албанија регистрирана е првата жртва од студот. Жртвата на многу ниските теператури е Ј.П.(58) од селото Равоник кај Корча. Тој патувал со велосипед, се зализгал, изгубил свест  и пандал, по што починал.

Лекарите од регионалната болница во Корча потврдиле дека смртта настапила како последица на студот.

Подрачјето на Корча секоја зима е погодено од големи снежни врнежи и сибирски температури кои во просек одземаат по пет човечки животи.

На територијата на Албанија деновиве има многу  ниски  температури, а  снежната покривка достигнува над 30 сантиметри. Во ридско-планинските подрачја, како што е подрачјето на Голо Брдо и Гора, снегот е над  40 сантиметри, поради што повеќе села се отсечени од светот.