Белград денеска наутро бил најзагаден главен град во светот

Во првите десет најзагадени главни градови каде се мери коцнентрацијата на токсични честички во воздухот биле и Краков, Делхи, Скопје, Дака, Приштина, Мумбај и Сараево.

167

Утрово околу 9 часот Белград бил најзагаден главен град во светот, според мерењата на „Ер Вижуал“, за околу еден час подоцна да биде повторно меѓу првите 10.

Во првите десет најзагадени главни градови каде се мери коцнентрацијата на токсични честички во воздухот биле и Краков, Делхи, Скопје, Дака, Приштина, Мумбај и Сараево.

Во сите овие градови загадувањето потекнува од домаќинствата, од согорувањето на фосилни горива, емисијата на штетни гасови и концентрацијата на отровните ПМ10 у ПМ2,5 честички во воздухот.