17.8 C
Скопје

Судот во Стразбур уште еднаш ја осуди Турција за кршење на слободата на изразување

Европскиот суд за човекови права (ЕКЧП) денеска ја осуди Турција во два случаи за кршење на слободата на изразување на еден новинар и еден пратеник.

Судиите едногласно во првиот и во вториот случај со мнозинство пресудија дека Турција го прекршила членот 10 од Европската конвенција за човекови права, кој ја штити слободата на изразување.

Првиот случај се однесува на добро познатиот турски новинар Бану Гувен, кому беше привремено забрането „објавување (со сите средства за комуникација) информации за парламентарната истрага на четворица поранешни министри, поради обвинувања за корупција“ од 2013 година.

Судот во Стразбур оцени дека забраната има големи последици при користењето на правото на новинарот на слобода на изразување на актуелната тема и и наложи на Турција да плати 1.500 евра за трошоците на новинарот, кој не поднесе барање за обештетување.

Во 2013 година, Бану Гувен беше политички коментатор и водител на националната телевизија ИМЦ-ТВ. Есента 2016 година, каналот, кој ги бранеше правата на курдското малцинство, беше затворен во живо за време на вонредна состојба по неуспешниот пуч во јули истата година.

Во друг случај, на Турција и беше наредено да плати 5.000 евра нематеријална штета и 4.000 евра трошоци на прокурдскиот пратеник од ХДП, Филиз Керестечиоглу Демир, чиј пратенички имунитет беше укинат во 2016 година, како дел од уставната реформа. Против неа сè уште се води кривична постапка во Турција за учество на политички состанок во февруари 2016 година, на кој наводно се слушале пароли за кои полицијата смета дека се „провокативни“.

Уставната реформа „имаше за цел ограничување на политичкиот дискурс на парламентарците“ во контекст на „борбата против тероризмот“, рече ЕКЧП.

ЕКЧП редовно ја осудува Турција за кршење на човековите права, особено по обидот за државен удар во јули 2016 година, по што следуваа големи чистки во војската, судството, медиумите и невладините организации.

Поврзани вести

Денес се празнува Ден на Светиот Дух – понеделникот по педесетница

Ирена Трајкова

Шведскиот премиер соочен со гласање за недоверба

Слободен печат

Папата повика на воспоставување хуманитарни коридори во Мјанмар

Слободен печат

ФОТО | Црн Дрим во Струга стана син

Слободен печат

Две лица загинаа во соoбраќајка на патот Штип-Крупиште

Слободен печат

Трагедија на Паличко Езеро: Се удавил маж, телото сѐ уште не е пронајдено

Слободен печат

Остави Коментар