Стотици шишиња скапо вино пронајдени во грчката кралска палата

вина грчка палата
Фото: Profimedia

За време на реставрацијата на поранешната летна палата на грчкото кралско семејство во градот Татој северно од Атина, реставраторите пронашле стотици скапи шишиња вино и алкохолни пијалаци од Грција и странство.

Грчката министерка за култура Лина Мендони во неделата рече дека тоа се „откритија од големо историско значење“. Откриени се повеќе од 4.000 шишиња, а сега се прави обид да се утврди дали има уште.

Меѓу другите предмети, реставраторите пронашле шише виски од времето на крунисувањето на британската кралица Елизабета Втора на 6 февруари 1952 година и вината на Шато Марго, Шато де Винсенс и Шато Ротшилд, кои датираат од 19 век.

Летната палата „Татои“ и големата шума околу неа во моментов се развиваат како музејска и туристичка дестинација. Монархијата во Грција е укината во 1974 година по обновувањето на демократијата.

Видео на денот