Стоев: Бугарите во Северна Македонија треба да формираат партија, само така ќе си ги заштитат правата

Бугарскиот министер за надворешни работи Светлан Стоев изјави дека ја поддржува идејата за евентуалното формирање партија на Бугарите во Северна Македонија.

„Тоа е нивно право, бидејќи Уставот им гo гарантира тоа право. Мислам дека тоа е вистинскиот пат по кој тие треба да ги штитат своите права заедно со бугарската држава“, изјави Стоев на 16-та Светска средба на бугарските медиуми, што се одржа во Рилскиот манастир, во организација на БТА.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, според Стоев, таквата партија би бил „единствениот и вистински начин” за Бугарите во земјава да ја обезбедат својата афирмација.

Видео на денот