1 C
Скопје

Станкоски: Прилепскиот комбинат е подготвен за откуп, сѐ зависи од потпишувањето на договорите со кооперантите на „Далија табак”

Прилепскиот тутунски комбинат упатува отворен повик до кооперантите на компанијата „Далија табак” што побрзо да ги потпишат договорите за преземање на тутунот преку Комбинатот.

Според Кире Станкоски, генерален директор на Прилепскиот тутунски комбинат, колку побрзо кооперантите се пријават да го потпишат договорот со Комбинатот, толку побрзо ќе им се преземе родот.

– Упатувам апел кооперантите на „Далија табак” што побрзо да го потпишат договорот со Прилепскиот тутунски комбинат за да може да почне преземањето на тутунот, изјави Станкоски.

Комбинатот по регулирањето на документацијата веднаш е подготвен да откупи околу 440 тони тутун од кооперантите на „Далија табак”, фирма која не обезбеди банкарска гаранција дека ќе ги плати количествата тутун од кооперантите.  Колку побрзо тутунарите ги потпишат договорите, толку побрзо ќе се откупат количествата тутун.

Прочитајте и...  Заев најави 21.000 вакцини од Фајзер до крајот на март: Направивме повеќе од доволно за имунизација на нацијата

– Ние сме отворени од утре, сабота, а ако не се потпишат договорите, и од понеделник, да ги преземеме количествата тутун. Тоа е договорено преку Министерството за земјоделство, значи се зависи од повторното потпишување на договорите со кооперантите, за да може да ги остварат правата на субвенции, објасни Станкоски.

Прилепскиот комбинат има пет пунктови во Радовишко и Источниот регион и е подготвен покрај договорните, да ги преземе количествата тутун од кооперантите од „Далија табак”, но се зависи од потпишувањето на кооперантите со Комбинатот.

Поврзани вести

ПЕЦ: Досега починаа 840 новинари во светот од ковид-19

Слободен печат

Најмалку 64 политичари се убиени во Мексико во последните шест месеци

Слободен печат

Усвоeна Концепцијата за осново образование: Следува изработка на нови наставни програми

Слободен печат

Владата задоволна од изгласаната доверба и бара деблокирање на Собранието, опозицијата и натаму го оспорува мнозинството

Слободен печат

Да се обезбеди скрининг на сите новороденчиња веднаш по раѓањето

Семејството и пријателите – најсигурен извор на пари

Соња Кириџиевска

Остави Коментар